counter easy hit Luepp - A Digital Storyteller's Notepad: september 2005

donderdag, september 22, 2005

De toch niet helemaal vergeten voorman (Deel 1)


"En dan pas zal men uw voortrekkerswerk waarderen", Anton van der Vet, Vergeten voorman: Leven en werken van Mr. J.P. Amersfoordt den pionier van de Haarlemmermeer, Amsterdam 1947, 111.

Op 24 en 25 September 2005 viert Badhoevedorp haar 150-jarige stichtingsjubileum. Het collectieve geheugen van de dorpelingen werd in de maanden ervoor opgefrist door de voortreffelijke tentoonstelling over "het leven en de werken" van burgemeester J.P. van Amersfoordt in te Openbare Bibliotheek. We zijn er geweest en, om het toch cryptisch te houden, we zijn er zeker nog niet klaar mee.


Wouter Slob, "De Badhoeve” als landbouwbedrijf & Mr. J.P. Amersfoordt als landbouwer, z.p. 2000.

Om deze opmerkelijke en voor Nederland eerlijk gezegd nogal zeldzame "improving landlord" uit de onverdiende vergetelheid te helpen houden, zal er op 12 November 2005 een bronzen borstbeeld van de "stamvader" van de Badhoevedorpers worden geplaatst in het oude hart van zijn proefboerderij. Dit is geweldig nieuws (waarvoor zie het internet archief van het Haarlems Dagblad, met gebruik van de zoekfunctie bijvoorbeeld op het woord "borstbeeld").



De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp heeft Theo Pool en zijn medestanders gefeliciteerd met de bijzondere prestaties - de expositie en het bortsbeeld - die zij hebben geleverd met natuurlijk de gebruikelijke Hollandse tegenwind (navigeer zelf naar de lofzang in de knipselkrant van de Dorpsraad).



En er stond een harde wind. Want het zag er eerst niet naar uit dat het beeld er nog zou komen. Burgemeester van Amersfoordt was blijkbaar zozeer in de vergetelheid geraakt dat er nog geen honderd euro aan particuliere giften voor het borstbeeld was binnengekomen. Culpa nostra, want ook wij waren te laat en te laks. Maar goed, een held wordt men in Nederland eigenlijk zelden zonder eerst verguisd en vergeten te raken.


"Beleediging, hoon, laster en miskenning waren mijn eenig loon", Anton van der Vet, Vergeten voorman: Leven en werken van Mr. J.P. Amersfoordt den pionier van de Haarlemmermeer, Amsterdam 1947, 112.

zaterdag, september 17, 2005

A Hard Day At The Office?


Daniel Ford, Flying Tigers. Claire Chennault and the American Volunteer Group, Washington & London 1991, 166.

I thought I'd post this in case you thought you had a bad day. The book is actually a very good read. It contains hundreds of very detailed micro-histories from a strange and dangerous world. It's all very interesting. I hope to find the time to review the book. But I will have to finish it first.

Have a nice day.