counter easy hit Luepp - A Digital Storyteller's Notepad: december 2006

zondag, december 31, 2006

Gelukkig Oudjaar

De onzalige combiketel die ons al een jaar of acht wakker houdt heeft het (weer) begeven. Op oudejaarsavond valt de kachel uit. Tuurlijk. Dat is ons al eens overkomen, een paar jaar geleden, met dezelfde ketel. Inderdaad, met kerst of ook met oud & nieuw. Ik moet bekennen dat mijn humeur vlak na de thermostaat ook vertrok.

Maar de avond werd gered door een oude traditie die toch nog onverwachts kwam: Dinner For One. Op de Belgische zender "EEN". Wie kemt 'em nog? Mijn broer zeker, haha! Butler James bedient de negentigjarige Miss Sophie zoals ieder jaar door te dekken, te schenken, te proosten en te drinken en, vergeeft u mij, te dekken. Al haar vrienden zijn allang overleden, maar ze zijn aan tafel aanwezig. James speelt hun rollen. "Skol" moet ie roepen, laarzen klakkend, voor de Duitse admiraal Von Schneider. Meneer Winterbottom is een soort bourgondische oude vriend van "the old gal". Er zit ook een mietje bij (Mister Pommeroy). En een persoon die de butler steeds bij moet schenken omdat het glas niet vol genoeg zou zijn (Sir Toby). En steeds struikelt hij weer over de tijgerkop die van het tapijtenvelletje uitsteekt. James moet iedere gang van Miss Sophie een nieuw drankje inschenken en drinken. "The same procedure as last year, Miss Sophie?" Ja. Dezelfde routine. Zijn tong wordt steeds dikker, zijn gang steeds gammeler. En uiteindelijk bedankt ze James voor het diner en kondigt ze aan zich terug te trekken. "The same procedure as last year, Miss Sophie?" Ja. Dezelfde. "I will do my best."



Dit intieme toneelstukje dateert uit het begin van de 1960er jaren en ik voel dat ik het zowat ieder jaar van mijn leven op oudejaarsavond heb gezien. Dat kan kloppen. Het is een cult-televisieprogramma geworden in Duitsland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Oostenrijk en, voor zover ik dat zie, ook de Benelux. Vaste prik in dit seizoen. "Dinner For One" was tot 2005 al tenminste 230 keer uitgezonden - in 2003 alleen al 19 keer op verschillende zenders (Wikipedia s.v. Dinner For One).

"In 1963, Frinton's Dinner for One had been recorded by the Norddeutscher Rundfunk (NDR) German television station, and bizarrely, watching the non-subtitled English language sketch on television subsequently became a German New Year's Eve tradition, with the short seeing multiple repeats every year from 1972 onwards. The television cult also caught on in Scandinavia and Dinner for One has been a hugely popular permanent, mandatory institution on Danish and Swedish Television on New Year's Eve for many years. It is also shown every 23. December on Norwegian Television. Interestingly the programme and its main actor Frinton are virtually unknown in Britain" (Wikipedia s.v. Freddie Frinton).

Het publiek blijft deze traditie waarderen: de kijkcijfers van de NDR zijn op dat moment kennelijk steeds hoog.
"It usually has the highest rating of any programme shown during the year," said Joergen Meier-Beer, NDR's head of light entertainment. "We have an average market share in our area of 8%. Dinner for One gets us up to 20% to 30% every time. We reckon that one in every two viewers in our area will watch it at some point on New Year's Eve." (AnalogueSat heeft het leukste stuk erover).

"In these politically-correct times, the sketch - in which Miss Sophie and her butler proceed to get thoroughly sloshed - has come under some criticism. But so popular is the perennial "Dinner for One" that the German airline LTU shows the 15-minute sketch on all its flights between Dec. 28 and Jan. 2, just so passengers won't miss out on the annual tradition. Before its demise at the end of 2005, the GERMAN TV satellite service also broadcast "Dinner for One" in North America." (About: German language. Dinner For One).

Met zijn sublieme sketch heeft Frinton echt iest blijvends bereikt. "During the Second World War he made a moderate breakthrough as a comedian. In 1945, Frinton first performed the sketch Dinner for One in Blackpool. As he had to pay a royalty every time he performed the sketch, he bought the rights to Dinner for One in the 1950s, which turned out to be a very prescient decision" (Wikipedia s.v. Freddie Frinton). Helaas is de goede man reeds in 1968 overleden.

Opmerkelijk, nietwaar. De man heeft in 1945 een sketch bedacht en daar zijn hele leven aan verdiend. En dan geniet hij er nu nog grote roem mee. Bijna 40 jaar na zijn dood. Een hele prestatie. Nog in dit oude jaar drink ik op Freddie Frinton: "Skol!"

PS. De Belgen zonden de ingekleurde versie van 1972 uit.

woensdag, december 27, 2006

Schoolkeuze voor een volgend leven

Van tijd tot tijd kijk ik rond op de website van de befaamde Berklee School of Music in Boston. Veel van mijn oude muzikale helden hebben daar gestudeerd: Donald Fagen, Joe Zawinul (Weather Report) en John Scofield (verreweg mijn favoriete gitarist); en wat dacht u van de music producers Quincy Jones en Arif Mardin (Average White band, Chaka Khan - voor MacBuccaneer de volgende hint: "klinkt als Sharukhan", tot ie gaat zingen natuurlijk); of recentere musici als Terri Lyne Carrington (drumt retestrak op Herbie hancock's Future Shock) en John Mayer (luister vooral naar "Stiched Up" met Hancock). En een Apple Macintosh is daar verplicht - goed zo! We kennen de school al van naam sinds onze huisgenoot Franc Auf Dem Brinke er ook een semester (of twee?) heeft gezeten. Geweldig interessant. Vandaag zag ik hun actuele promotiefilm. Dan weet je het zeker: daar wil ik studeren! Maar ja. dan moet je natuurlijk ook een talent van het juiste gewicht hebben.

dinsdag, december 26, 2006

Bottoms Up (of liever de kontjes omhoog?)

Hollanders plegen te veel te drinken met de feestdagen.
Dat leidde in de zeventiende eeuw reeds tot losbandigheid.



Daar zitten mooie zinnen tussen! Proost.


Dick Dreux, De Boekaniers (Amsterdam 1964), 50-51.

Voor de whiskey en whisky liefhebbers: "whiskey / whisky" is een verbastering van het Gaelic "uisge beatha" (Schots), "uisce beatha" (Iers), "usquebaugh" of "esquebaugh" dat "levenswater" betekent. Maar de (Schotse) whisky liefhebbers die ik ken, wisten dit allang. Het Oud-Ierse "uisce" betekent "water" en "beatha" is afgeleid van "bethad", dat wil zeggen, de genitivus van "bethu" ("leven") (naar The American Heritage Dictionary of the English Language in: The Free Dictionary by Farlex). Zoveel slokken, zoveel woorden. Probeer zo'n moeilijk woord nog maar eens uit te spreken met een dikke tong. Proost.

PS. Het valt me alleen wel op dat de verbastering "whiskey" eigenlijk alleen "usque" dekt. De verbastering schiet dus letterlijk tekort: "beatha" is ingeslikt en daarmee is dus het leven gelaten. En laten we eerlijk wezen: na teveel glazen heb je ook even geen leven meer.

woensdag, december 06, 2006

Mannelijke bandnaam

Voor Christelijke Rock moet u overigens op Kutless zoeken. Ze zijn bekend van "Strong Tower". Ze komen uit Oregon. Onthou die naam: Kutless. Mannelijker kan het niet worden, Christelijker trouwens ook niet.

(Ja, Senior Twigt, ik kan ook kort en krachtig zijn.)

Noodlanding door scheet

Een vliegtuig van American Airlines met 99 passagiers aan boord heeft een noodlanding gemaakt in Nashville omdat een mevrouw een scheet had gelaten (BBC News, 6 december 2006, Flatulence leads US jet to divert). Bezorgde passagiers hadden melding gemaakt van een verdachte zwavellucht. Na onderzoek zijn gebrande lucifers gevonden in de stoel van een mevrouw die, volgens de luchthaven autoriteiten, had geprobeerd de stank van haar scheten te verhullen door ze af te steken. De vrouw is door de FBI ondervraagd. En gelukkig weer vrijgelaten. De vrouw heeft kennelijk een aandoening aan te voeren als excuus voor de scheet. (Die zou ik niet hoeven, dank u wel.)

zaterdag, december 02, 2006

Geachte heer Zuiltje

Een van mijn oude helden was Luuk J. Zuiltje bijgenaamd "de Afweger". Deze Lucius Iunius Moderatus Columella is geboren in waarschijnlijk het jaar 4 voor Christus (dus in hetzelfde jaar als Christus of anders drie jaar daarna - over het probleem van het jaar nul zal ik het nog wel eens hebben) en hij moet zijn overleden rond 70 na Chr. Ik stel me de man voor als een Flamenco zanger, een José Mercé of een Diego El Cigala. Hij is namelijk geboren in de stad Gades in Hispania Baetica. Dat is in huidige aanduidingen de stad Cadiz in Andalusia. Hij was een "hoge oom" in het leger en, uiteraard, een landheer. Op de maatschappelijke ladder heeft i het zeker geschopt tot militair tribuun in Syria. Heel mooi, maar wij waarderen hem vooral om zijn landbouwtractaten (De re rustica in 12 boekrollen en De arboribus). Columella is een van de vijf meest voorname "Romeinse" agronomen in het ons bewaard gebleven bestand. De anderen waren Cato, Varro, Plinius de Oudere, Palladius en de anonieme auteur van de griekstalige Geoponika. De verzameling van hun teksten was de kern van het bronnenmateriaal voor mijn originele proefschrift over geïntegreerde productieprocessen in de antiek Italische landbouw. Hun belang werd sterk gereduceerd in de adoptie van mijn promotieonderzoek door een Leidse promotor na de dood van mijn oorspronkelijke promotor aan de VU. Hoe dan ook, de agronomen en ik zijn heel lang goede vrienden geweest. Maar de heer Zuiltje was, voor wat dat in wetenschappelijke kringen waard is, verreweg mijn favoriet.

Het is dan ook altijd leuk om te zien dat de herinnering aan de man nog steeds leeft in onze eigen wereld. Nu is er dan opeens een bedrijf dat, of een organisatie die, Columella Limited heet. Leuk! Heeft dat met wijnbouw te maken? Met olijven? Zou het verband kunnen houden met agrarische bedrijfseconomie? Of gaat het om landverbetering?

Nee. Het gaat om een congres over de toekomst van de toeristische exploitatie van het culturele erfgoed van Irak. "Columella Limited is planning an Iraq-UK Conference to be held in 2006, at which representatives of government, cultural heritage and tourism companies and institutions from both countries, as well as non-governmental organisations, will together plan the options for future tourism in Iraq, with sustainable development of the country’s cultural heritage at its centre. [New paragraph] The conference will provide a forum for discussion of heritage conservation, planning, legislation, infrastructural development, investment and training, and will aim to make a significant contribution to the restoration of Iraq’s wealth, pride and integrity." (Columella Limited).

Mmmm. Waar zou het verband liggen? Columella was als militair gestationeerd geweest in Syrië. Ik kom niet dichterbij dan dat. Mocht ik er later achterkomen wat het verband zou kunnen zijn dan laat ik het mijn lezers weten. Want ik weet zeker dat die er zeer in geïnteresseerd zullen zijn!

"Bing Bong". Back to work.