counter easy hit Luepp - A Digital Storyteller's Notepad: januari 2007

woensdag, januari 17, 2007

Rudolf Diesel (1858 - 1913)

Er bestaat een kans dat we uiteindelijk weer door de Americanen zullen worden gered. Want een beter millieu lijkt misschien toch daar te beginnen. Bij de burgers, wel te verstaan, op de niveaus van de afzonderlijke staten en de lagere overheden. Freedom Fuels probeert de burgers van de VS te bewegen tot de overschakeling op biodiesel. Het is schoner en goedkoper. Dramatisch goedkoper. Voor de camera zegt de een of andere boer maar liefst 95 procent op zijn brandstofkosten te hebben bezuinigd omdat ie kennelijk een deel van zijn eigen oogst in de tank stopt. Je helpt er dus ook de lokale economie mee. En je wordt minder afhankelijk van het buitenland. De omschakeling zal de VS uiteindelijk helpen te ontsnappen aan de houtgreep van de oliebaronnen in eigen land en in het Midden-Oosten. Daarom deze brandstof in de titel verbonden met het begrip "vrijheid". Deze brandstof maakt vrij; en vrijheid zelf is de beste brandstof. Vrijheid van de oliebaronnen. Dit is, zoals we zullen zien, allemaal geheel in de geest van de uitvinder van de dieselmotor.

De meeste mensen hebben weinig begrip voor de hele notie van een auto op frituurvet - zoals de gebruikelijke ridiculisering gaat. Maar dan komt de geschiedenis opeens zelf met een leuke grap. Dan Hyde, de Transport Manager van de City of Las Vegas: "Here is an interesting little titbit of history. Rudolph Diesel is the person [who] invented the Diesel engine when it came to market in 1898. Now that's a hundred-and-eigth years ago. Do you have any idea where he ran that on? At the time when he first invented that thing? I can assure you it wasn't diesel fuel." Daryl Hannah pakt het verhaal op: "He said - Ladies and gentlemen! I have two words for you", and he lifted the tarp and he said: "peanut oil!" - and unveiled the diesel engine, which was invented to run on diesel oil so that farmers could grow their own fuel." (citaten uit de film Freedom Fuels' "tarp" betekent "een waterdicht canvas zeiltje").

Briljant. Waarom is dat niet al tijdens de oliecrisis van de 1970er jaren opgepikt. Toen zat er toch juist een pindaboer in het Witte Huis?

Biodiesel heeft een de potentie van een emancipatoire kracht. Dat had het een eeuw geleden al en dat heeft het ook in de toekomst. Daarover gaat de film. "Freedom Fuels, takes an in-depth look at renewable fuel sources, such as bio-diesel, ethanol and vegetable oil. It explores the interaction of the petroleum industry and alternative fuels over the last 150 years, and examines the global impact that bio-fuels can have on our future." De film is gemaakt door Martin O'Brien en Robbie Proctor van MoFilms. Je kunt 'em op hun website gratis downloaden. Deze optie wordt ons geboden in de geest van de ware wereldverbeteraar ("In connecting with as many people as possible that have an interest or involvement in the issues we tackle, we communicate using all mediums necessary. To ensure access and rapid dissemination, we offer a free download of our films at www.mofilms.org"). Prijzenswaardig. Ik kwam erop via een gebruikersforum (RedUser): ze hebben alle eigen opnames voor deze productie gemaakt met twee DVX100's.


Carbon Free Keurmerk in de aftiteling van Freedom Fuels


Interessant is ook de verwijzing naar de constructie van de CO2 compensatie. Die werkt met een keurmerk. Je compenseert de uitstoot van CO2 die je hebt veroorzaakt met je vervoer, je bevoorrading en je uitrusting door na een berekening geld aan het fonds over te maken. Het Carbon Fund zorgt ervoor dat een corresponderende hoeveelheid koolstof ter compensatie zal worden gefixeerd. "This film has achieved a Carbon Free designation. We have offset all of the harmful carbon emmissions created in the making of this film, such as those created by Air & Vehicle travel. For more information please visit the Carbon Fund." Geniaal! Je kunt je voorstellen dat particulieren, bedrijven of bestuursorganen een dergelijk keurmerk zelfs kunnen gebruiken als een voorwaarde tot kwalificatie voor aankoop. Ik hoop niet dat dat jullie schrikbeeld is, of zo, maar ik denk dat de Amerikanen hier een mooie set bij elkaar hebben: (a) een verhaal dat met argumenten van zuiver eigenbelang demonstreert hoe men de wereld kan verbeteren; (b) en een praktisch mechanisme dat ervoor zorgt dat je boter bij de vis kunt doen en dat dan tegelijkertijd kunt afficheren.


Rudolf Diesel was een toevallige vader van de biodiesel maar juist de natuurlijke vader van de verbrandingsmotor die op plantaardige olieën loopt

Rudolf Diesel is aan zijn einde gekomen door verdrinking in de Schelde op 29 September 1913. Hij was overboord geraakt van de SS Dresden op weg naar Harwich in Engeland. "The next morning, the steward discovered that Diesel's cabin was empty. Diesel's body was found in the Scheldt river on October 18" (wikipedia s.v. Diesel). Misschien is hij vermoord door Duitse militairen omdat hij zich tegen het gebruik van zijn dieseltechnologie door de Duitse marinehad gekeerd (cf. Hempcar.org met verwijzing naar Richard A. Wright, West of Laramie, dat ook is verschenen alsonline book, 1994-2007). Misschien heeft hij zelfmoord gepleegd. "A third theory in the death of Diesel is based around the hope that his engine would provide power using alternative / cheaper / greener fuels. This revolutionary thinking may have scared some oil investors. Rudolf Diesel said, "The use of vegetable oils for engine fuels may seem insignificant today. But such oils may become in course of time as important as petroleum and the coal tar products of the present time." After his death, the Diesel engine was marketed that it only ran on petroleum based products and his great ideas of a clean burning engine died with him [...]" (wikipedia s.v. Diesel). De eerste verklaring ontleent waarschijnlijkheid aan de voorgeschiedenis en de laatste ontleent die vooral aan het vervolg. De zelfmoord theorie lijkt mij een onschuldig konijn dat over de rand van de hoed komt kijken.

PS. De demonstratie van de motor op pinda olie vond plaats op de Wereldtentoonstelling van 1900 (Southern Grease en Hempcar.org ). Dat Rudolph Diesel eigenlijk aan biobrandstof dacht in plaats van fossiele brandstof blijkt ook uit andere websites - ook zijn "humanitaire" motivatie is voldoende geattesteerd en zeker niet het product van speculatief denken (Oekotec, BiodieselAmerica.org, Southern Grease, Hempcar.org).

Mijn render is klaar. Weer snel aan het werk.

dinsdag, januari 16, 2007

The Best of Anderman (Deel 1)

Voor het geval iemand zich afvroeg wat volgens mij het beste staaltje van Motion Graphics Design is: nou, dat is al jaren de videoclip die hoort bij Alex Gopher's The Child. De film is uitgebracht in Juli 1999. Meneer en mevrouw Gopher spoeden zich naar een ziekenhuis in New York City voor de bevalling. Alle objecten van en in de omgeving, van auto's tot personen en lichtbronnen, worden weergegeven door middel van text in een 3D wereld. Let op de lampen in de tunnel, op de pijlers van de Brooklyn bridge en, sowieso, op de verwijzingen naar de eigenschappen van mensen. En op de grapjes zoals de superlange Cadillac en de auto van Starsky. Die motoragenten zijn geweldig. Onvoorstelbaar goed bedacht en uitgevoerd. Heel goed geanimeerd. Het muziekje vind ik ook goed. Het bevat een sample van Billy Holliday (God Bless The Child).



Schermopnames van het wonderkind van Antoine Bardou-Jacquet, Ludovic Houplain en Hervé de Crécy.

Volgens dit weblog is de videoclip het werk van Antoine Bardou-Jacquet maar in de Music Video Database worden ook Ludovic Houplain en Hervé de Crécy samen met hem als regisseurs gelijst. In neem graag mijn hoed af voor deze Franse collega's! (Mocht ik ooit met zoiets goeds komen ....) Overigens hebben ze volgens het kaartje in de voornoemde MVDBase kaartenbak kennelijk maar een enkele nominatie voor een prijs ontvangen. Dat kan toch niet waar zijn?!

maandag, januari 15, 2007

Zuider House Rules


De Zuiderdam

En intussen vaart de Holland America Lijn nog rond. Wat dachten jullie van een Smooth Jazz Cruise met het Nederlandse schip de Zuiderdam, "pronounced Zider-dam -- like cider-dam)" langs Caribische havens. Al Jarreau en George Duke treden op. Kaarten met hutten kosten tussen de 1500 en 7000 dollar. De organisatoren zeggen voor de Holland America lijn te hebben gekozen onder meer omdat het eten er zo goed zou zijn. Broodje kroket mevrouw van Gorp?

Van een geheel andere orde: Michael Brecker

Ik hoorde vanmorgen van John dat Michael Brecker was overleden. Wat een triest bericht (zie ook Mizar5). Michael Brecker is verreweg mijn favoriete saxofonist en sinds mijn jeugdjaren hoe dan ook een van mijn muzikale helden. Het is zoals een mij verder onbekende blogger het stelt: "Brecker was more like a force of nature than a saxophone player" (Musical Thoughts). Ik luisterde veel naar zijn spel met Steely Dan, met zijn broer Randy en voor mij iets later, ook met James Taylor (Never Die Young). Ik was in begin november toevallig al op de hoogte van zijn ziekte en heb toen al mijn schrik geuit. En ja, nu heeft hij het helaas dus toch niet gered. Heel droevig.



Ik heb nu toch vast bij iTunes het album gekocht dat ik wilde reserveren voor mijn verjaardagsverlanglijst. En als je 'em daar dan toch ook weer hoort soleren, bijvoorbeeld op Strap-Hangin', nou mensen mensen dan wordt zijn bijzondere klasse me weer onmiddelijk duidelijk. Dat ensemble ook! Ja, onder leiding van Vince Mendoza (Herbie Hancock in Paradiso, Joni Mitchell's Travelogue en recentelijk Trijntje Oosterhuis) lijkt een groot jazz orkest ook meteen muziek te maken "van een geheel andere orde". Groots, werkelijk groots.

Tja, we kennen de arme man natuurlijk verder niet en zijn familie ook niet. Maar we hebben toch allemaal zo onze helden. En dit was er een van mij.

vrijdag, januari 05, 2007

Bruce LeeOnidas

Ik ben al eens zo flauw geweest om te zeuren over de film 300 die nog lang niet "soon" in een theater bij u of ons in de buurt zal spelen. Ik ben vandaag weer zo flauw.

Historische kennis heeft de makers van 300 niet in de weg gezeten (zie ook ...). Vandaag heb ik weer een andere "featurette" over de productie bekeken. Het ging deze keer over de wijze waarop de Spartanen (en de hunnen) in deze stripverfilming vechten tegen de Perzen (en de hunnen). Nou. Ze hebben zich heel wat verbeeld.

"Historically, there is really nothing that classifies," verklaart Damon Caro, de Stunt Coordinator & Fight Choreographer van de film, " or, there is no record of the actual tactics that they used or the techniques." Daarom hebben ze zich maar gebaseerd op de verschillende vecht technieken waarin ze zich in voorgaande jaren toch al hadden bekwaamd, te weten een boel Filipijnse, Thaise, Indonesische, Chinese en Japanse en, "uhm, European." Een van zijn assistenten, gekleed in een hemd met oosterse tekens, gaat verder met de opmerking dat ze op grond van hun ervaring met kick-boxen en oosterse vechtsporten allerlei leuke dingetjes ('scraps") hebben gecombineerd en zo iets nieuws hebben uitgevonden. Deze Leonidas heeft het grote gevaar uit het Oosten niet langs de Griekse kust proberen tegen te houden maar bij de bron of liever daarvoorbij: in het verre oosten.

"there is no record of the actual tactics that they used or the techniques"?!!!

Wees een vent en zeg dat historische accuratesse je geen bal kan schelen en dat je liever de zoveelste Aziatische vechtsportfilm wilt maken. Maar nu met blote mannetjes in rooie capes. In een soort Warcraft achtige setting. Compleet met Org-achtige monsters en militaire neushoorns.

"Historically, there is really nothing that classifies" Bah. Begin met Paul Cartledge. Of lees Xenophon. Plutachus. Herodotus. Thucydides. Of Peter Connolly. En hoe heetten al die gasten ook al weer. Er is zat bekend!

"there is no record of the actual tactics that they used or the techniques". Nee, als je niets wilt vinden hoef je ook niet te zoeken.

maandag, januari 01, 2007

Gelukkig Nieuwjaar