counter easy hit Luepp - A Digital Storyteller's Notepad: Manhattan op oude batterijen

dinsdag, december 20, 2005

Manhattan op oude batterijen

Foto van Jefferson Siege in Downtown Express Volume 18, Issue 31, December 16 - 22, 2005


Vorige maand zijn bij grondwerkzaamheden in Battery Park op Manhattan resten gevonden van verdedigingswerken uit de zeventiende eeuw. Het gaat om een muur segment van minstens 13 meter lang en iets meer dan twee meter dik. De voorlopige datering van de muur is afhankelijk van munten in het vondstencomplex. De locatie dankt haar naam aan de "batterijen" die in de laat zeventiende eeuw zijn aangelegd als eerste verdedigingslinie van de nederzetting. De muur kan door de Nederlanders zijn gebouwd of, na 1664, door de Engelsen - beide partijen hebben hier verdedigingswerken opgericht. Interessant is in dit opzicht de aanwezigheid van Delfts aardewerk (volgens Jen Chung in The Gothamist van 8 december).

Uiteraard is niet iedereen blij met de vondst. De muur blokkeert immers de ondergrondse naar Breukelen. En zo wordt dit verhaaltje een "leuke" voetnoot bij mijn "post" over de zilvervloot van de Staatssecretaris van Financieën van 14 december - John voorzag dat al en attendeerde me daarom op dit nieuws. Een groot aantal functionarissen doet bezwerende uitspraken over het behoud van deze vondst ("They'll work around it"). *1 Er is sprake van plannen om de resten te conserveren en te verplaatsen eventueel (AP bericht op de website van WNBC van 9 december). Maar er is inmiddels een spannende controverse over het lot van de archeologica ontstaan van het soort dat we in de Oude Wereld meer gewend zijn: "New York will never be an 'eternal city'," waarschuwt een zekere Andrew Tavani in zijn weblog, "if its history is allowed to be casually demolished for a new subway tunnel".

Foto van The Metropolitan Transportation Authority zoals geplaatst bij een artikel van Patrick McGeehan ("Found: Old Wall in New York, and It's Blocking the Subway") in The New York Times van 8 december 2005


In het weblog van een andere New Yorker, Joe Bones, de dato 12 december 2005, komen we een meer banale intentie op het spoor: I had to ask a construction worker where the wall was. He pointed to a row of planks 20 feet to my left and said, "Under there." I asked if the wall was going to be removed and placed aboveground where people can see it. He said, "Parts of it will. The rest we're blowing up." Now I call that a New York compromise. Die bouwvakker is vast van Nederlandse afkomst!


Noot. *1 Citaatje Richard Pyle, "Manhattan subway tunnel work uncovers old fortifications", Associated Press. Er zijn talloze artikelen online verschenen die week. Zelfs eentje in een website dat gewijd is aan het spelletje Tomb Raider! De meesten gaan terug op een Reuters bericht of op het zojuist genoemde artikel van de Associated Press.

2 Comments:

Blogger Andrew Tavani said...

Thanks for the mention of my blog.

To my knowledge, no decision on the wall's future has yet been reached.

I'll keep you updated.

Good blog!

4:23 p.m.  
Blogger Luepp said...

Thank you for your kind comment.

11:30 a.m.  

Een reactie posten

<< Home