counter easy hit Luepp - A Digital Storyteller's Notepad: Een Nieuwe Paastraditie

maandag, april 17, 2006

Een Nieuwe Paastraditie



We zijn op Paaszaterdag bij de molenaars van De Leeuw in Aalsmeer op bezoek geweest en hebben daar meel gehaald - we hebben ook gedraaid ten behoeve van Otter maar dat vertel ik nog wel - waarmee we dan nu op de Tweede Paasdag een Ciabatta brood hebben gebakken.



Nou Feliz dan, want ik zat het hele verhaal uit te zoeken van een Zweedse hertog, de zoon van de man die met de schenking van een eigen vliegtuig in 1918 de Finse luchtmacht heeft opgericht en ze ook heeft voorzien van zijn persoonlijk geluksembleem (de lichtblauwe swastika), de zoon dus, die zijn carriere is begonnen als circusvlieger, die door jagers van Mussolini boven Abyssinië (Ethiopië) herhaaldelijk is beschoten tijdens de vluchten die hij daar als ambulancepiloot voor het Rode Kruis uitvoerde, die toen voor de KLM is gaan vliegen, die tijdens de Witte Oorlog met de Finnen tegen de Russische invallers heeft meegevochten in vliegtuigen die hij met eigen geld van zijn Nederlandse werkgever had gekocht (een DC2 en twee Koolhovens), die zich bij de RAF als vliegenier heeft aangemeld maar die is afgewezen omdat hij een neefje was van Herman Göring, die nog steeds tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgens de gevaarlijke KLM lijnvluchten tussen London en Lissabon heeft uitgevoerd terwijl hij zijn Nederlandse vrouw verloor toen zij sneuvelde als verzetstrijder, de hertog die vervolgens verkeersvlieger is geworden voor een Zweedse chartermaatschappij, die de Keizerlijke Ethiopische Luchtmacht heeft helpen opbouwen, die dan ook nog de VN-secretaris over Congo heeft rondgevlogen, die na wederom als hulpverlener herhaaldelijk te zijn beschoten, boven Biafra deze keer, uit sport- of trainingsvliegtuigjes een eigen gevechts-eskader heeft samengesteld, de "Biafra Babies" genaamd, om de militairen te bestrijden die de internationale hulpverleningsinspanningen frustreerden. En die uiteindelijk is gesneuveld, in 1977, door toedoen van Somalische strijders terwijl hij wederom met hulpgoederen vloog voor vluchtelingen van oorlogshandelingen.



Voor de bron van de foto, zie hier.

Hertog Carl Gustaf Ericsson von Rosen (1909–1977) was volgens mij een bewonderenswaardige man. Er schijnt maar een enkele biografie van hem te bestaan, geschreven in 1975 door Ralph Herrmanns. Het boek is zeldzissizaam maar ik heb 't gevonden. En besteld. Het is alleen in het Zweeds...

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

ja! ik ben daar in die leuke MOLEN geweest.ik heb er meel gekocht waarvan mama lekker brood heeft gebakken

9:10 p.m.  

Een reactie posten

<< Home