counter easy hit Luepp - A Digital Storyteller's Notepad: Redden we 't? Nou, het is misschien meth aan.

vrijdag, april 14, 2006

Redden we 't? Nou, het is misschien meth aan.

Preliminary remark: visitors expecting to find a post in English are kindly referred to this, the next post.

There's good news and bad. Welke wil je eerst?

Ik geef het slechte nieuws eerst maar ik druk jullie wel op het hart moed te houden want het goede nieuws dat er dadelijk op volgt liegt er niet om!

Het slechte nieuws kennen we al jaren en het valt al bijna niet meer op. Hoewel, toen ik vanavond de BBC News Science/Nature pagina turfde trof ik de volgende berichten aan: "Stark warning over climate change. The world is likely to suffer a disastrous temperature rise of more than 3C, the UK's chief scientist warns. Britain misses the climate bus". En: "Air trends 'amplifying' warming. Reduced air pollution and increased water evaporation appear to be adding to man-made global warming." Het eerste artikel voorspelt weinig goeds. En het artikel van Richard Black gaat over verwarrende zaken als de merkwaardige omstandigheid dat we jarenlang eigenlijk nog door onze eigen vervuilingsuitstoot (vliegtuigdampstroken) beschermd zijn gebleven tegen NOG sterkere broeikaseffecten. De schonere lucht voorspelt dus zelfs weinig goeds. De BBC verwijst verder naar verdiepingen op de eigen themasites waarop je je nachtrust kunt verliezen.

Maar ik kan nu ook melden dat er op het gebied van de broeikasproblematiek eens GOED nieuws is. Nederlands nieuws, bovendien. Nobelprijswinnend nieuws. Vers van de pers. Gehoord op het Jeugdjournaal. Nagelezen op de Telegraaf site. lees het daar zelf en denk mee aan de mogelijkheden: in de Twentse modder zijn, niet willekeurig, unieke microben gevonden die methaan afbreken zonder daarvoor zuurstof of sulfaat te gebruiken maar die kennelijk wel nitraat verbruiken. Of lees het hier op de website van de Radboud Universiteit Nijmegen zelf.

Ik kan zelf niet beoordelen hoe bijzonder het allemaal echt is, maar ik leg het graag voor aan mijn zes lezers, waartussen er denk ik zo een paar tussen zullen zitten die er meer chocola van kunnen maken. " Microbioloog M. Strous van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft in de modder van het Twentekanaal microben gevonden, waar collega's over de hele wereld al meer dan vijftig jaar naar zochten. De gevonden microben zijn van groot belang voor het begrip van de methaancyclus op aarde en dus voor meer kennis van het broeikaseffect." Let wel, deze symbiotische combinatie van een bacterie met een archeon EET het belangrijke broeikasgas methaan.

Kijk, ik ben een geïnteresseerde leek en raak doorgaans toch weer de draad kwijt. Oké, de temperatuur in onze planetaire broeikas neemt sneller toe dan aangenomen. De ijskappen smelten. De warme golfstroom lijkt zich daarentegen te verleggen, zodat we kennelijk misschien ook weer op een Nieuwe IJstijd afstevenen. Strepen deze ontwikkelingen zich dadelijk gunstig tegen elkaar weg of wordt het moeilijk om nog trefzeker te zijn in het vinden van de optimale locatie van een geprojecteerd Zwitserleven vakantiehuisje? Het (of "de") permafrost is momenteel hoe dan ook aan het smelten en daardoor komen binnenkort onvoorstelbaar grote hoeveelheden prehistorisch methaan vrij. Lees ook eens over het klimaat van de planeet Venus (bijvoorbeeld hier) en je begrijpt dat we dan geen van allen nog een vakantievlucht hoeven te boeken.

Klopt het nou dat we uiteindelijk misschien deze microben over het smeltende permafrost kunnen zaaien om het methaan tegen te houden?

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Uit de meerdere links lees ik dit :
The UK government and the EU want to try to stabilise the climate at an increase of no more than 2C, but the US refuses to cut emissions and those of India and China are rising quickly.
So far, the US, the world's largest emitter of greenhouse gases, has been unwilling to debate a CO2 threshold.

President Bush's chief climate adviser, James Connaughton, said he did not believe anyone could forecast a safe level and cutting greenhouse gas emissions could harm the world economy.

Zal deze man (Bush) nog iets goeds in z'n leven doen ? De discussie ecologie is groot, het is all a matter of respect en beginnen bij je zelf, je eigen huishouden, en de kinderen daar mee opvoeden en niet alleen je eigen navel bekijken...
Wat fantastisch dat de Twentse modder hier een enorme bijdrage doet in de ecologie, ben trots op m'n kikkerland !

4:05 p.m.  
Blogger Luepp said...

Bedankt voor je komst, Sien.

8:46 p.m.  

Een reactie posten

<< Home