counter easy hit Luepp - A Digital Storyteller's Notepad: De toch niet helemaal vergeten voorman (Deel 1)

donderdag, september 22, 2005

De toch niet helemaal vergeten voorman (Deel 1)


"En dan pas zal men uw voortrekkerswerk waarderen", Anton van der Vet, Vergeten voorman: Leven en werken van Mr. J.P. Amersfoordt den pionier van de Haarlemmermeer, Amsterdam 1947, 111.

Op 24 en 25 September 2005 viert Badhoevedorp haar 150-jarige stichtingsjubileum. Het collectieve geheugen van de dorpelingen werd in de maanden ervoor opgefrist door de voortreffelijke tentoonstelling over "het leven en de werken" van burgemeester J.P. van Amersfoordt in te Openbare Bibliotheek. We zijn er geweest en, om het toch cryptisch te houden, we zijn er zeker nog niet klaar mee.


Wouter Slob, "De Badhoeve” als landbouwbedrijf & Mr. J.P. Amersfoordt als landbouwer, z.p. 2000.

Om deze opmerkelijke en voor Nederland eerlijk gezegd nogal zeldzame "improving landlord" uit de onverdiende vergetelheid te helpen houden, zal er op 12 November 2005 een bronzen borstbeeld van de "stamvader" van de Badhoevedorpers worden geplaatst in het oude hart van zijn proefboerderij. Dit is geweldig nieuws (waarvoor zie het internet archief van het Haarlems Dagblad, met gebruik van de zoekfunctie bijvoorbeeld op het woord "borstbeeld").De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp heeft Theo Pool en zijn medestanders gefeliciteerd met de bijzondere prestaties - de expositie en het bortsbeeld - die zij hebben geleverd met natuurlijk de gebruikelijke Hollandse tegenwind (navigeer zelf naar de lofzang in de knipselkrant van de Dorpsraad).En er stond een harde wind. Want het zag er eerst niet naar uit dat het beeld er nog zou komen. Burgemeester van Amersfoordt was blijkbaar zozeer in de vergetelheid geraakt dat er nog geen honderd euro aan particuliere giften voor het borstbeeld was binnengekomen. Culpa nostra, want ook wij waren te laat en te laks. Maar goed, een held wordt men in Nederland eigenlijk zelden zonder eerst verguisd en vergeten te raken.


"Beleediging, hoon, laster en miskenning waren mijn eenig loon", Anton van der Vet, Vergeten voorman: Leven en werken van Mr. J.P. Amersfoordt den pionier van de Haarlemmermeer, Amsterdam 1947, 112.

7 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

5:24 p.m.  
Blogger Luepp said...

Bovenstaande bijdrage is verwijderd. U mist niks. Het was Engelstalige spam.

11:32 a.m.  
Blogger Wendy AnnAloog said...

Gaan we met zijn allen zaterdag de 12e november de onthulling van het borstbeeld aanschouwen? Ik als hopelijk toekomstig Badhoevedorper wil daar wel bij aanwezig zijn!

9:08 a.m.  
Blogger Luepp said...

It's a date.

10:18 a.m.  
Blogger TwigtSenior said...

'k ben der als geboren badhoevedorpenaar natuurlijk ook bij! De Heer Pool is trouwens een echte fan van de oude Amersfoord, ik las dat hij zelfs in de huid van de oude landlord (yes, it was an improvement) was gekropen
zie hier : http://www.dorpsraadbadhoevedorp.nl/Knipselkrant/Knipselkrant_Oud_burgemeester_herrijst_voor_bezoek_aan_Badhoevedorp.htm

effe knippen en plakken, aangezien een link in een comment niet kan (of ik kan het niet)

8:56 p.m.  
Blogger Johanna said...

Een geweldig boek: Vergeten voorman. Jaren geleden ontdekt uit de nalatenschap van mijn grootvader, vervolgens in 1 adem uitgelezen. Je zou haast zeggen: verplichte kost voor inwoners van Badhoevedorp (ben ik overigens niet).

6:46 p.m.  
Anonymous Luepp said...

Hartelijk dank, Johanna, voor je komst op het weblog. En wat leuk dat je dit boek ook hebt, en gelezen hebt. Kwam je grootvader uit Badhoevedorp? Tja, eigenlijk maakt het niet veel uit, toch. De historische betekenis van Amersfoordt overstijgt het waterpeil van de Haarlemmermeer, om het zo te zeggen.

Nogmaals bedankt voor het commentaar. Groeten van Huib Lirb

7:02 p.m.  

Een reactie posten

<< Home