counter easy hit Luepp - A Digital Storyteller's Notepad: Another King Lost in Vegas

zaterdag, juli 15, 2006

Another King Lost in Vegas

Het koninklijk Huis van Savoie heeft op 7 juli 2006 in aanwezigheid van de voorzitter van Senaat van het koninkrijk besloten dat voortaan Prins Amedeo, voorheen de Hertog van de Beide Apulieen, de wettige troonopvolger zal zijn in plaats van Prins Vittorio Emanuele omdat die zonder de zegen van zijn vader in Las Vegas in het burgerlijk huwelijk is getreden, en in Geneve, en dan, zogezegd, "voor de kerk" nog eens in, "odd decision", Teheran. Hij is op de hoogst mogelijke poten van de troonopvolging uitsloten. " Va detto e ripetiamo che Vittorio Emanuele e suo figlio Emanuele Filiberto di Savoia sono del tutto esclusi da qualsiasi ruolo dinastico" (Comunicato della Consulta dei Senatori del Regno del 7-VII-2006).


Is dit nou het oude vader-en-zoon team of het nieuwe? Foto van de officiele website van het Koninkrijk).

Wauw. Die zijn boos. Hij is het Huis uit getrapt ("... che il Principe Vittorio Emanuele di Savoia, sposandosi civilmente a Las Vegas e a Ginevra e poi religiosamente a Teheran sempre senza il previo e formale assenso del Sovrano, ha perduto ipso iure, in forza delle leggi dinastiche da lui apertamente e consapevolmente violate, per se' e per i suoi discendenti ogni diritto di successione al trono e non fa piu` parte della Famiglia reale", Dichiarazione del Duca di Savoia del 7-VII-2006). Hij kan dus volledig fluiten naar de Italiaanse Koningskroon ("IN CONSIDERAZIONE che l'intera Famiglia Reale e ciascun membro di essa hanno come primo dovere la salvaguardia delle radici storiche e giuridiche dell'Italia della cui unificazione politica Casa Savoia fu guida e protagonista; che il Principe Amedeo nel farsi carico delle sopradette istanze e' confortato dalla Consulta dei Senatori del Regno, voluta da S.M. il Re Umberto II, oltre che dai membri della Casa, da cui desidera essere supportato in questo gravoso compito ed in particolare conferire ad alcuni di Loro incarichi permanenti e/o deleghe in alcuni settori", ibidem).

Voor zover de hele familie daar niet al naar kon fluiten. "In overweging nemende dat het gehele Koninklijk Huis en ieder afzonderlijk lid daarvan als voornaamste plicht heeft het behoud van de historische en juridische wortels van Italia, de politieke eenwording waarvan het Huis Savoie de gids en hoofdpersoon was". Laten we de geschiedenis er inderdaad bijhalen en een paar Bourbons eens vragen om hun mening, hooha! Van wie zijn de Beide Sicilieen, he? nou? he? Italia is inmiddels al heel lang een republiek ("ja, zij wel!" hoor ik mijn echtgenote roepen uit pure afgunst).

Tja. Dit verzin je niet. Ik heb dit vernomen van La Gazzetta del Mezzogiorno en nagezocht op de website van het betrokken Koninklijk Huis zelf. Het is echt waar.

Ik souffleer de arme Victor Emanuel: "Mijn koninkrijk voor een paard. Nee, een kroon. Nee, een koninkrijk voor mijn troon. Waar is die eigenlijk gebleven?" In Las Vegas, haha, hoe vorstelijk kun je eindigen. The King has left the building.

De werkelijkheid die hier achter steekt is best wel grimmig. Volgens oude berichten (bijvoorbeeld in The Independent) is de voormalige troonopvolger vorige maand gearresteerd in Potenza, Zuid-Italia, op verdenking van betrokkenheid bij georganiseerde misdaad en prostitutie. Het wordt inderdaad steeds minder kneuterig. Uiteraard is het vermoeden door journalisten reeds geuit (zoals hier) dat de officiele motivatie van de onttroning een elegante drogreden is. Volgens het Koninklijk Huis is zijn opvolging gefrustreerd door het ongeauthoriseerde huwelijk met een burgermeisje. Maar de eigenlijke reden kan ook de vermeende betrokkenheid vzijn an de voormalige kroonprins in misdadige praktijken. Ja, dat zou natuurlijk heel goed kunnen....

Kijk, wij weten er hier niks van af, maar Sien zou hier misschien wel meer van kunnen weten want zij en de familie van Savoie zijn praktisch buren. Die wonen nu toch in Savoia - Aosta. Daar willen ze onafhankelijk zijn. En daar vandaan zullen ze dus heel Italia wel weer willen terugkrijgen. Hun koninkrijk heeft een nieuwe Garibaldi nodig. Een nieuwe roodbaard. Zou die zichzelf dan ook heel heldhaftig in de eigen teen schieten, per ongeluk, bij voorbeeld tijdens een televisie-interview? Zou die ook weer via Sicilia gaan? Sorry jongens, nu wil ik duidelijk te snel gaan en teveel vertellen. Komt later. Over Garibaldi komen we zeker nog te spreken....

4 Comments:

Blogger TwigtSenior said...

Ha ha, zeer vermakelijke historie, voer voor een operette ! (Of natuurlijk voor een Joop van den Ende musical; "Amadeo Amadeo" (vrij naar Falco) of "Hoe krijg je de Savoie-kooltjes uit het vuur?")

Vermakelijke journalistieke arbeid, Huib! (je moet wel wat van de italiaanse geschiedenis weten trouwens...)

11:48 a.m.  
Blogger Sien said...

Is dit "LUEPP Story" of "Privé" ? Hahaha.
Je hebt het hele verhaal al verteld, deze Victor Emmanuel is inderdaad betrokken (al meerdere keren in z'n leven) bij misdadige praktijken. Hij is de zoon van Umberto II die tot 1946 koning van Italië was, en kleinzoon van Victor Emm. III die dikke vriendjes met Mussolini was... Hun verbanning is daar ook één van de redenen van. Het konklijk huis mag weer terug in Italië komen sinds 2003 na 56 jaar.
De vader van Victor Emm. had hem gewaarschuuwd dat hij niet met een burgermeisje mocht trouwen, zoals jij inderdaad schrijft, maar de consequentie zou zijn dat hij dan z'n neef Amedeo als opvolger zou benoemen !
Zoals je ziet weet ik er niet meer van dan jijzelf, wat ik begrijp van jouw communicato della consulta etc etc is dat Prins Amedeo zich zelf tot opvolger heeft benoemd en V.E. heeft hier verder niets over te zeggen.(Die zit toch in het gevang)
Ach, ik vraag me meer af waar ze zo moeilijk om doen, hier in Frankrijk ook met die konklijke titels, ik ben de opvolger, nee ik ben de opvolger enzovoorts, ze vechten er allemaal om, maar zou er ooit weer een koning in zowel Frankrijk als Italië komen ? Jet-set, daar vallen ze tegenwoordig onder, nou nou, dat is een hele bekroning !

6:05 p.m.  
Blogger Luepp said...

HahaaaH! Zie je wel dat Sien er meer van wist, goed zo! Ja, van sommige verhalen mag een verstandig mens nooit weglopen. Die zijn gewoon te leuk. En wat "Story" betreft: je moet weten dat ik twee of drie seizoenen montages heb gemaakt voor de televisieprogramma's van Evert Santegoeds (Stories, Vips) die op dat moment eindredacteur of hoofdredacteur was van het blad Story en dat later zou zijn van Prive. Onder de bezielende regie van John Twigt. Jawel. We hebben allebei geoefend. We zijn door het riool gekropen. Journalistiek dan. Hooha! Al moet ik je zeggen dat ik nog steeds geen goed geheugen voor celebrities heb. Gelukkig heb ik van Italiaanse geshiedenis meer verstand. Maar wat leuk, Sien, dat je het dossier kon aanvullen. En John, die twee vondsten zijn een leuk staaltje copywriting. Kunnen we daar als deelraad niks mee?

6:41 p.m.  
Blogger Sien said...

Als jullie een "royale operette" (De Savoie koning en z'n hoertjes)) beginnen lijkt me dat een topper ! Of een spannende serie op TV, The Savoy Gang...

8:06 p.m.  

Een reactie posten

<< Home